Blog

dsc05891
21 Sep

變焦好還是定焦?

觀塘地鐵站D 出口,有個電梯位上去, 有個位影到APM 同地鐵夜景,缺點有有半塊玻璃同鐵線遮檔。 琴日突然有陌生男子問我影咩? 部相機可唔可以ZOOM 過對面睇到人? 我話定焦鏡不能做ZOOM,他馬上就話唔低啦。 其實每個鏡頭有不同特別 攝影就係用不同角度去看視物, 不同的人,有不同喜好,可能企一樣的位置, 但影出的相片都有分別, 不同角度,短焦睇視物寬,而長焦睇視物會變小。 如果我地影到倒模一樣,this city is dying~ 所以今次將官塘鐵路同工業區重疊  ...

dsc05786
21 Sep

眼睛記住回憶,還是用相片証明回憶?

小時候, 騎在老豆膊馬看風景時, 拉著他的頭毛, 臭臭的頭油氣味加汗味, 還不時飄上白白的雪花, 但那時已被高高的感覺蓋過。 沒有相機, 腦裡也有一張張珍貴的相片, 先進的手機,昂貴的攝影器材, 但也買不到回憶。 眼睛記住回憶 還是用相片証明回憶? ...

日落
26 Aug

泥涌之風箏與風

西貢泥涌是熱門泥灘, 摸蜆, 放風箏地點, 位於西貢烏溪沙的西沙公路,可以放風箏,欣賞海上風景,摸蜆、拾貝殼、到西沙茶座享受下午苶。
泥涌
24 Aug

神一般的攝影技術

5-8-2016 幻想自己有神一般的攝影技術, 有頂級的器材, 泥涌日落,浪漫的燒天, 如絲絹一般流水, 分享自己用了b+w CPL , 減兩度偏光,慢拍快門,iso 100, 是每個新手仔都渴望影到這些相片, 但...

小女孩的快樂
22 Aug

下白泥日落

2016-8-20 下白泥日落 首次參加樂逍遙攝影會之下白泥日落,有專車接送到目的地,真係舒服好多,同埋有班志同道合的師兄師姐一起影相,是開心的事。 這次導師和師兄帶了幾支SIGMA 鏡頭同埋最新的SIGMA dp2相機,但未有機會試到,如果再多些時間影相我一定會試下部相機, 因為天氣不是太好,所以真係有點可惜。
DSC03577
16 Aug

鯉魚門日落

鯉魚門日落 大約四點半去到,等待日落時間, 陽光照射下,人人都忍唔住影返張, 做文青好地方,哈哈 鹹蛋黃就再前面,但睇日落時記得帶太陽眼鏡, 睇得耐都盲。 日落下的鈎魚師兄,真係好型。...

DSC04280
16 Aug

沒緣份的2016 年8月12日流星雨

2016 年8月12日:英仙座流星雨極大 英仙座流星雨是全年可觀性較高的流星雨群,流星數目相對穩定。國際流星組織(IMO)預測今次英仙座流星雨高峰時間為8月12日晚上9時至11時30分,每小時最高觀察流星數目可達150顆。今次觀察條件良好,相信大家可以唔駛捱通宵喇!
DSC04335-Edit-Edit
16 Aug

城市中的寧靜-志蓮淨苑

今日去荷里活商場睇戲前拍攝一下,本想睇一下日落再走, 但沒有手尾的我,忘記帶腳架波頭,所以搵月亮來懲罰我,背著支腳架但用唔到。 唯有拍攝下午的志蓮淨苑,洗滌我城市人污穢的心靈。
DSC04252
15 Aug

香港60年代的街市

山長水遠去左東涌新街市,因為有我最喜愛的香港60年代裝修設計,仿古招牌、晾衣竹、唐樓景、舊街牌,還有以傳統手紮的飛機, 細緻到連阿爸的孿煙囪都有,真係低死。
DSC03208
18 Jul

石澳影日落

今個WEEKEND 幫朋友做完野就決定出石澳影日落 發現香港咁細既地方,但有好多地方都係第一次去。 雖然今日天色都不太好,有陰雲追住。 下次我會睇CHECK 晒天氣,風速,日落時間,再影。   其實有好多垃圾 香港石頭受到不同風化形成不同的形狀同紋狀 突然回想以前點解唔好好讀地理,現在才發現地理好有趣。 有情人真係好啦,可以在情人橋放閃。 但對我地毒L 來說,這條是否孟婆橋呢? 忘記過去,新的開始,也可以放閃。 摩艾石像   石澳這個地方交通十分方便, 搭港島線到筲箕灣站後,找到A3出口往巴士總站, 再搭乘9線巴士,不塞車約30分鐘可到達石澳。...